Op vrijdag 17 maart sloegen verschillende partners de handen in elkaar om op het grondgebied van de nationale luchthaven een controleactie ‘individueel bezoldigd personenvervoer’, kortweg IBP, uit te voeren. Er is sprake van individueel bezoldigd personenvervoer als iemand tegen betaling vervoer organiseert voor maximum negen inzittenden, inclusief de bestuurder. Concreet gaat het hier dus om taxidiensten en dergelijke.
De controleactie werd opgezet door een samenwerking tussen het kennis- en expertisecentrum CENTREX Wegverkeer, de politiezone Zaventem en de luchtvaartpolitie. Medewerkers van de lokale en federale politiediensten haalden tijdens de actie vervoersmiddelen, die worden gebruikt voor IBP, uit het verkeer. Daarna werden ze afgeleid naar een nabijgelegen parking waar werd overgegaan tot een grondige controle. De lokale en federale politiediensten werden hierbij ondersteund door verschillende andere overheidsdiensten zoals DVZ, RSVZ, RVA, RSZ, Brussel Mobiliteit, Service Public de Wallonië, Vlabel en Douane. Op deze manier konden al deze diensten ter plaatste bijkomende controles uitvoeren binnen hun werkdomein. Ook het parket Halle-Vilvoorde was aanwezig.
In totaal werden 57 taxivoertuigen en 10 autobussen gecontroleerd en werden 41 inbreuken vastgesteld door de betrokken politiediensten. Deze inbreuken betroffen onder andere het niet hebben of uithangen van een correcte vergunning of betroffen vervoersmiddelen waarvan de keuring vervallen was. 1 proces-verbaal werd opgemaakt voor het gebruik van drugs in het verkeer.
Ook de andere partners konden heel wat overtredingen vaststellen. De sociale inspectiediensten stelden 10 inbreuken vast en de douanediensten inden 2 penale boetes. Vlabel controleerde dan weer 39 voertuigen waarvan er 5 niet in orde waren met de verkeersbelasting. DVZ ontdekte 2 personen die illegaal in ons land verblijven. Ze werden bestuurlijk aangehouden en zullen worden gerepatrieerd.
De actie leverde dus mooie resultaten op, dankzij de geïntegreerde en integrale (samen)werking van de verschillende diensten, en kaderde in het Veiligheidsplan Brussels Airport dat in 2022 werd gelanceerd.
Het parket Halle-Vilvoorde stelt vast dat er nood is aan een streng vervolgingsbeleid voor inbreuken op het IBP. De twee basisvoorwaarden voor het uitoefenen van individueel bezoldigd personenvervoer in Vlaanderen zijn het voorhanden zijn van een vergunning en het bezitten van een bestuurderspas of een gelijkwaardig document uitgegeven in de andere regio’s. Tegen deze twee basisvoorwaarden wordt heel wat gezondigd en de inbreuken hierop zullen dan ook steeds vervolgd worden voor de bevoegde politierechtbanken. De rechtbank kan tot 3 maanden gevangenisstraf en maximum 80.000 euro boete opleggen, daar bovenop kan ook nog de verbeurdverklaring van het voertuig worden uitgesproken.
In de periode van 17 maart 2023 tot en met 17 juni 2023 zullen overtreders gewaarschuwd worden dat inbeslagname van het taxivoertuig met het oog op verbeurdverklaring, mogelijk is op basis van het Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, dat van kracht is sinds 1 januari 2020 voor verscheidene zwaardere inbreuken.
Bij elke controle in deze periode, ongeacht of er inbreuken vastgesteld worden of niet, zal de politie de bestuurder waarschuwen dat het parket Halle-Vilvoorde vanaf 18 juni 2023 systematisch zal overgaan tot inbeslagname in de volgende gevallen, met het oog op de verbeurdverklaring:
- Inbreuk op de vergunning: geen, een valse of een vervallen vergunning bezitten
- Geen houder zijn van een bestuurderspas of gelijkwaardig document
- Onwettig ronselen van klanten: bij recidive
In elk aanvankelijk proces-verbaal opgesteld naar aanleiding van een inbreuk op het individueel bezoldigd personenvervoer tijdens deze waarschuwingsperiode, zal dit ook uitdrukkelijk vermeld worden. De bestuurder en desgevallend de firma waarvoor men rijdt, ontvangen hiervan een kopie en zullen dus op de hoogte zijn van het toekomstige beleid. “Het parket Halle-Vilvoorde wil met deze aanpak een duidelijk signaal geven aan de taxisector en de veiligheid van de passagiers verhogen. Ook willen we de oneerlijke concurrentie en de overlast op de luchthaven tegengaan”, concludeert Ine Van Wymersch, procureur des Koning van het parket Halle-Vilvoorde.